Eurofondy podľa ministerky Kramplovej pomôžu znevýhodneným oblastiam

29.02.2008 Prešov

Prešov 29. februára (TASR) - V operačnom programe Európskej únie na rozvoj vidieka v SR na roky 2007 až 2013 je vyčlenených vyše 2,5 miliardy EUR, čo je asi 82 miliárd SKK.
Tieto peniaze by mali v prvom rade pomôcť znevýhodneným oblastiam. Uviedla to dnes v Prešove na stretnutí s pôdohospodármi z Prešovského a Košického kraja ministerka pôdohospodárstva SR Zdenka Kramplová.
Na prvú a druhú os v tomto programe ministerstvo už vyhlásilo výzvy a je možné podávať projekty zamerané hlavne na modernizáciu a rozvoj fariem. Ministerka dodala, že v oboch \"prostriedky budeme čerpať naplno\". A to aj preto, lebo slovenské poľnohospodárstvo je dlhodobo finančne poddimenzované. Očakáva, že sa podarí čo najviac oblastí SR a hlavne na východe Slovenska zaradiť do kategórie znevýhodnených, aby získali čo najviac prostriedkov.
Kramplová reagovala aj na dlhodobý pokles produkcie živočíšnej výroby. Dozvedela sa napríklad, že za tri roky farmári v Čečejovciach v Košickom kraji úplne zlikvidovali pre nerentabilnosť svoj chov ošípaných, v ktorom bolo na začiatku asi 4-tisíc zvierat. Ako hlavný dôvod uviedli klesajúcu nákupnú cenu. V súčasnosti je 35 Sk za kilogram živej váhy. Kramplová k tomu pre TASR povedala, že na budúci týždeň by malo vedenie rezortu vedieť závery, akým spôsobom pomôcť chovateľom ošípaných. \"Chápem aj ich nespokojnosť, aj to, že priamo nemôžu dostať financie od nás, ale ja vidím určitú možnosť aj cez program rozvoja vidieka, \" zdôraznila ministerka.
Pozornosť živočíšnej výrobe považuje Kramplová za prioritnú, a to aj v súvislosti s otázkou potravinovej bezpečnosti Slovenska. V tomto kontexte reagovala aj na názory, že \"dovozom je všetko možné riešiť\". Ako podčiarkla, \"poľnohospodári sú oblasť, ktorá prináša iné pozitíva pre občanov, nielen to, čo vyprodukujú\". Nemá veľkú obavu z toho, ak sa dovoz realizuje z krajín Európskej únie, kde platia rovnaké podmienky. \"Kvalita slovenských potravín je určite vyššia, ako je kvalita potravín v iných štátoch, \" dodala ministerka.
Dnešným stretnutím a diskusiou o spoločnej poľnohospodárskej politike skončila Kramplová sériu takýchto stretnutí vo všetkých krajoch SR.
 

Vyberte región